over ons

Hoe het begon...

We gaan terug naar het jaar 2017. In die tijd was onze familiehond Scott (labrador) nog in leven, maar hij werd al een oude man. Het idee dat er geen hond in mijn leven zou zijn, vond ik verschrikkelijk. Ik wist dat ik niet na het overlijden van Scott zo maar een nieuwe puppy in huis kon halen, omdat ik de puppy teveel zou gaan vergelijken met Scott. Aangezien de ruimte er was voor een tweede hond, besloot ik om op zoek te gaan naar extra maatje. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en ik zag langzaam de droom van een eigen roedel tot leven komen. Dit keer zou ik gaan voor een ras dat meer bij mij past en ik kwam uit op de Aussie. Per toeval stuitte ik op een prachtig black bi teefje dat nog beschikbaar was: Ariël. Dit was een teken: in mijn jeugd was Ariël tenslotte mijn favoriete Disney prinses!

24 april 2017: de datum waarop Kitara, toen nog Ariël, geboren is. Toen ik bij Birgit Kornet van Wizards Place’s haar kwam bewonderen was ik op slag verliefd. Ook mijn moeder en zusje waren dol op haar en mijn moeder en ik heb samen besloten om de zorg voor haar te gaan dragen. We noemden haar Kitara.

De weg naar het eerste nestje

Eigenlijk was het ons vanaf moment één al duidelijk dat we in de toekomst graag puppy’s wilden van Kitara. Ik was dusdanig verliefd geworden op het ras, dat ik het ook wel zag zitten om een eigen kennel te hebben. De droom werd duidelijker: een eigen boerderij, met paard aan huis en een prachtige roedel gezonde Aussies.

Toen Kitara 4 jaar oud was waren we serieus aan het onderzoeken of een nestje mogelijk zo zijn. Het antwoord was ja, maar plots werd ik ziek en had ook mijn moeder medische tegenslag. Helaas voor ons, heeft dit lang geduurd en was het pas later mogelijk om Kitara te laten dekken en verantwoord te fokken. Pas in de zomer van 2022 waren de omstandigheden er naar om een nestje te kunnen fokken. Ik heb een kennelnaam aangevraagd en startte met de medische onderzoeken van Kitara. De tijd drong: zij was ondertussen al bijna 5,5 jaar oud en er was dus nog maar één loopsheid te gaan voor zij 6jaar oud zou worden en een nestje niet meer verantwoord was.

Met een hoop hulp en steun vanuit Birgit Kornet van Wizards Place’s, hebben we een mooie reu gevonden voor Kitara: Flint (Montsjaar’s Clouds). Het was een goede match op meerdere vlakken. De eerste vier weken na de dekking hebben we vol spanning afgewacht of het gelukt zou zijn. 29 november 2022 was het zeker: Kitara is drachtig en in verwachting van haar eerste nest.

Visie op fokken

In mijn ogen staat bij het fokken gezondheid altijd voorop. Hoe prachtig een teef of reu ook mag zijn, als de combinatie kan leiden tot een negatief effect op de gezondheid van de pups en het ras, dan is de combinatie niet geschikt. Helaas zie ik dat veel om mij heen gebeuren, met honden vanuit de broodfok of kruisingen die gecreëerd worden omdat ze “er zo leuk uit zien”, waar vervolgens een hoge prijs voor gevraagd wordt. Ondertussen kampen deze honden met gezondheidsproblemenen soms ook gedragsproblemen, terwijl dit voorkomen had kunnen worden. Ook onze maatjes voor het leven hebben recht op een goede gezondheid en daarom letten we daar erg op.

Naast gezondheid wordt er bij de fok ook gelet op uiterlijke kenmerken en karakter. We hebben natuurlijk met een reden voor de Aussie gekozen, dus ook bij de combinaties letten we erop dat de pups zoveel mogelijk overeenkomen met de rassenstandaard.

Een leven lang

Je hond is je maatje en daarom wil ik je bijstaan gedurende alle levensjaren van je hond. Je kan altijd terecht voor vragen, hulp of gewoon een gezellige wandeling met de leukste honden die er zijn. 

Voor de pups zoekt ik echt een gouden huisje. Om dit te kunnen doen, is het van belang om op karakter te matchen. In het begin zal ik daarom eerst met jou kennis maken om erachter te komen wat voor soort hond bij jou past. Op het moment dat we de karakters van de pups weten, wordt het ook echt duidelijk of er een pup tussen zit die bij jou en je leefstijl past. Natuurlijk probeer ik ook je voorkeur voor het uiterlijk hierin mee te nemen, maar het karakter is doorslaggevend. Een pup kiezen op basis van uiterlijk is bij ons dus niet mogelijk.

In de eerste weken zal ik je op de hoogte houden over de groei en ontwikkeling van de pup. De pups worden gechipt, gevaccineerd en er wordt ook DNA afgenomen, om te controleren of de pups daadwerkelijk wel uit deze combinatie komen. In de tussentijd zal ik mij richten op het socialiseren van de pups, zodat zij een goede start hebben in hun leven. Als de pups minstens 8 weken oud zijn en het goed gaat met ze, zijn ze klaar om het nest te verlaten. Je krijgt dan een puppypakket mee, paspoort, stamboom, overige documenten en informatie over je pup. Dan is het aan jou om de pup verder te socialiseren, maar geen zorgen: je staat er niet alleen voor!

Ook in de periode daarna ben je welkom met al je vragen of voor een leuke ontmoeting tussen onze honden.

Iets persoonlijker...

Mijn naam is Celine van den Dolder. Ik ben 25 jaar oud en woon een deel van de tijd met mijn vriend Jeroen en zijn Zwitserse Herder Björn in Westzaan. De andere tijd ben ik te vinden bij mijn moeder en zusje in Uithoorn, waar ook de puppy’s geboren zullen worden.

Van beroep ben ik Toegepast Psycholoog en Paardencoach, waarbij ik mensen verder help met ondersteuning van paarden. Samen met Kitara ben ik dan ook regelmatig op stal te vinden bij mijn paard Wessel.

Mijn moeder Ilona (eigenaresse van een dierenwinkel) en mijn zusje Nicole (paraveterinair) spelen ook een grote rol in het leven van Kitara en we dragen samen zorg voor haar. We zijn tenslotte allemaal familie.

Volg ons
Contact