Het ras
Herkomst
Anders dan dat de naam doet vermoeden, komt de Aussie niet uit Australië, maar uit Amerika. Het ras heeft zijn naam te danken aan de Baskische herders die in de 19e eeuw vanuit Australië mee kwam naar Amerika. Als je nog verder terug gaat in de geschiedenis zul je erachter komen dat het ras niet alleen Australisch of Amerikaans is, maar ook bijvoorbeeld Spaans, Duits, Portugees, Iers en Welsh. Dit komt omdat de honden uitstekende werkhonden en drijvers waren, die onder alle omstandigheden konden presteren. Als hun baas het geluk in een ander land ging beproeven, gingen de honden mee. Voordat het ras in Australië en vervolgens Amerika belandde, hebben ze dus eigenlijk al een grote reis gemaakt door verschillende landen door de eeuwen heen.
In 1957 is de ASCA (Australian Shepherd Club America) opgericht, zodat de Aussie erkend kon worden als een op zichzelf staand ras. In 1977 hebben ze de rasstandaard opgesteld. Later heeft de AKC (American Kennel Club) ook een eigen rasstandaard ontwikkeld die sinds 1993 van kracht is. In 1996 heeft de georganiseerde kynologie van Europa (Fédération Cynologique) het ras erkend en in datzelfde jaar is de Australian Shepherd Club Nederland opgericht.
Uiterlijk
De Australische Herder is een middelgrote hond. Het is een alerte, levendige verschijning die soepel beweegt en wendbaar is. De Aussies hebben een dikke ondervacht met daarboven halflang haar (steil of licht golvend). Qua bouw zijn ze iets langer dan dat ze hoog zijn en teefjes zijn smaller gebouwd dan reutjes. Een teef is 45 – 52cm hoog en een reu 52 – 58cm. Het gewicht ligt tussen 20 – 30 kg. Ook komt bij de Aussie de natuurlijke kortstaart voor (natural bobtail). De vachtkleuren van de Australische Herder lopen uiteen van blue-merle, red-merle tot zwart of lever (red). Ook dan zijn er nog variaties met koperkleurige- en/of witte aftekeningen. De oogkleuren variëren van blauw tot bruin, maar ook amber. Het is ook mogelijk dat een combinatie van deze kleuren voorkomt.
Karakter
Aussies zijn ontzettend leergierig, slim en intelligent. Ze zijn tevens waaks, alert en wat terughoudend naar vreemden. Goede socialisatie is hierbij belangrijk! Het zijn trouwe honden en gehecht aan het gezin. Ook zitten Aussies bomvol energie. (Toekomstige) baasjes zullen hen dan ook veel beweging moeten geven, maar ook uitdaging. Door hun hoge intelligentie zijn ze snel verveeld en dan kunnen ze bijzonder vervelend gedrag laten zien.
De Aussie is een hond die laat volwassen wordt, waar rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast zijn ze gevoelig van aard en daarom niet altijd even goed bestand tegen drukte of opwinding. De Australische Herder is gefokt om zelfstandig beslissingen te nemen, is zeer intelligent en oplettend. Deze eigenschappen hebben ook een nadeel: ze kunnen er reactief door worden. Bij een zelfstandige Aussie kan het ook leiden tot het zelfstandig nemen van besluiten (die soms niet handig zijn), omdat hij zijn baas niet nodig heeft. Consequente training is zeer belangrijk.
Door de combinatie van intelligentie, energieniveau en mate van zelfstandigheid, is de Australische Herder geen beginnershond. Maar als je de Aussie leert begrijpen en hem voorziet in zijn behoeften, heb je een maatje voor het leven!
Gezondheid
Over het algemeen is de Australische Herder een gezonde hond. Ze kunnen een hoge leeftijd bereiken, er zijn al meer Aussies ouder geworden dan 15 jaar. Binnen het ras komen er wel een aantal aandoeningen voor, zoals ED, HD, oogproblemen, MDR1 en epilepsie. Er wordt verplicht getest op alle binnen het ras voorkomende oogafwijkingen en op HD en ED. Veel fokkers, waaronder wij, testen ook op andere ziekten. Helaas komt er binnen het ras ook epilepsie voor. Hier bestaat geen test voor en een epileptische aanval wordt ook niet altijd alleen veroorzaakt door genetische aanleg. Om de kans op epilepsie te beperken wordt er niet gefokt met honden die epilepsie hebben.
Overige informatie
Meer informatie over de Australische Herder vind op de site van de rasvereniging (ASCN): https://ascn.nl/rassen/de-australian-shepherd/
Benieuwd naar de voordelen van een stamboomhond?: https://www.houdenvanhonden.nl/kopen-verzorgen-en-opvoeden-van-je-hond/waarom-een-stamboomhond/